zondag 21 maart 2010

De voor- en nadelen van een au pair

Flexibele kinderopvang
Het is de meest flexibele kinderopvang, die u zich maar kunt voorstellen. Geen strikte deadlines meer om kinderen op te halen, geen strakke schema’s met tijdelijke oplossingen. Geen gesleep en gehaast meer met alle kinderen van de ene naar de andere activiteit en nooit meer een oppas regelen. Het geeft rust in een druk gezin. Een au pair in huis is een constante factor voor een jaar. Altijd een extra hand erbij ontneemt het gezin veel stress en regelwerk. 
 
Georganiseerd huishouden
Onze tijd is schaars. Naast een drukke baan en een druk gezin is het een grote opgave om tijd te besteden aan het huishouden. Bovendien besteedt u die schaarse uren liever aan leuke dingen dan aan routinematige huishoudelijke taken. De au pair helpt bij een aantal licht huishoudelijke taken, die u enorm ontlasten. Te denken valt aan de ontbijttafel op ruimen, de kleren van de kinderen wassen en strijken, het speelgoed opruimen, stofzuigen, de vaatwasser leegruimen en het koken van een eenvoudige maaltijd. Kortom altijd een net opgeruimd huis.

Meer energie, tijd en vrijheid
De bijdrage van een au pair in uw gezin zorgt voor een ontspannen sfeer in huis, zodat u meer tijd en energie heeft voor uzelf, de kinderen en elkaar. Bovendien geeft het u meer vrijheid om een keer  spontaan iets buitenhuis te ondernemen, zonder eerst van alles te regelen. 

Culturele uitwisseling
Voor kinderen is het een leuke manier om in contact te komen met een andere cultuur en taal. Van onze au pairs wordt verwacht dat ze zoveel mogelijk in het Nederlands met de kinderen communiceren. Met baby’s en peuters is dat eenvoudiger dan met wat oudere kinderen. Onze ervaring leert dat de au pair ook in het Engels met de oudere kinderen praat. In gezinnen waar al jaren een au pair aanwezig is spreken de kinderen vaak al een aardig woordje Engels. En dat is toch mooi meegenomen. U kunt er natuurlijk ook bewust voor kiezen om uw kinderen zo een nieuwe taal te leren.

Waar moet u rekening mee houden
Hieronder bespreken wij de meest voorkomende zaken waar gastgezinnen rekening mee moeten houden, indien zij kiezen voor een au pair.

Privacy
Het meest gevreesde nadeel van een au pair is dat de au pair inwonend is en dus de privacy van het gastgezin aantast. Dit is echter vaak een ongegronde angst. Onze ervaring is dat de au pair s’avonds en in het weekend haar eigen leven leidt en jullie elkaar nauwelijks treffen. Bovendien worden onze au pairs getraind om uw privacy te respecteren en zullen zij zich bescheiden opstellen. De au pair zal door Smiling Faces  gestimuleerd en ondersteund worden om een eigen sociaal leven op te bouwen in Nederland. Culturele uitwisseling is immers haar primaire doel van verblijf. Bovendien heeft de au pair zelf ook behoefte aan privacy. Zij is het grootste deel van de week al in het gezelschap van het gastgezin. Zij zal zich, als zij haar taken heeft volbracht, terugtrekken op haar kamer of iets leuks buitenhuis te doen. 
 
Investeren in de relatie met de au pair
De speciaal door Smiling Faces ontwikkelde au pair training legt een belangrijke basis voor een prettige samenwerking en helpt u enorm bij het inwerken. Echter de au pair komt uit een andere cultuur en spreekt een andere taal. Een heldere en regelmatige communicatie tussen gastgezin en au pair is dan ook van cruciaal belang voor een goede relatie. Onze ervaring is dat de omgang met een au pair zo ongeveer tussen die met een grote dochter en met een werknemer ligt. Er zijn duidelijke regels over taken, verantwoordelijkheden, rechten en plichten van de au pair en gastgezin. Indien beide partijen zich daaraan houden is de verstandhouding duidelijk. De au pair komt naar Nederland in het kader van een culturele uitwisseling. U als gastgezin heeft hierin ook een taak. Om een gemotiveerde au pair te houden is raadzaam om af en toe  samen iets leuks te gaan doen.

Andere cultuur, taal en tempo
De au pair komt uit een geheel ander deel van de wereld. Zij heeft andere gewoonten en opvattingen. Al onze au pairs spreken Engels, echter het communiceren in een andere taal in een nieuwe omgeving met nieuwe mensen is in het begin best even lastig. Het grootste verschil tussen het land van herkomst van de au pair en Nederland is echter het tempo waarin wij leven. Onze au pairs worden op al deze punten van verschil zoveel mogelijk voorbereid en getraind. Echter deze verschillen blijven altijd aanwezig. Het gastgezin zal hiermee rekening moeten houden en bereid zijn hier flexibel mee om te gaan. Smiling Faces zal u hierin gedurende het jaar ondersteunen. 

De au pair blijft een jaar
De au pair mag van de Nederlandse overheid maar één jaar als au pair in uw huis verblijven. Vele gastgezinnen ervaren dit als een nadeel, omdat de kinderen zich hechten aan de au pair. Maar over het algemeen zijn het juist de kinderen die zich het snelst aanpassen aan een nieuwe situatie. Immers crècheleidsters en oppassen wisselen meestal vaker en ieder jaar gaat uw kind op de basisschool naar een andere meester of juf. Bovendien is het ook weer leuk om elk jaar een nieuwe enthousiaste en gemotiveerde au pair in uw huis te verwelkomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten