zondag 21 maart 2010

Waarom als au pair naar het buitenland?

Er is nog genoeg te zien en te beleven in de wereld, die vele malen groter is dan ons kleine Nederland. Maar hoe kun je er nou voor zorgen dat je en voldoende geld en zekerheid hebt, en daarnaast een geweldige tijd? Als au pair heb je de zekerheid van een bureau in Nederland die je helpt bij de voorbereiding en organisatie van je reis, en een partnerorganisatie ter plaatse die je ondersteunt tijdens je verblijf en je verdient ook nog eens je eigen geld. Daarnaast heb je een host family die je met open armen ontvangt, je wegwijs maakt in de stad waar ze wonen en ontmoet je talloze nieuwe mensen. Tot slot kun je vaak tijdens of na je verblijf door het land rondreizen en alle mooie plekjes ontdekken.
Je verdient je geld door te helpen bij de verzorging van de kinderen en je bent vaak de hele dag met ze in de weer. Met dit zakgeld kun je leuke dingen doen met andere au pairs in de buurt. In je vrije tijd kun je afspreken met andere au pairs om de omgeving te gaan verkennen, naar de bioscoop te gaan of een cursus te volgen.


Leven in een gastgezin
De beste manier om een land, de taal en een cultuur te leren kennen is door het leven in een gezin. Als au pair verblijf je bij een gastgezin en maak je kennis met verschillende aspecten van de cultuur. Het gastgezin ziet de au pair als onderdeel van de familie en zal je ook zo behandelen. Ze zorgen voor een kamer, eten, vervoer, zakgeld en sommige families betalen voor cursussen en nemen je mee op vakantie. In ruil voor kost, inwoning en zakgeld help je mee in het gezin als gezinslid en zijn je taken voornamelijk gerelateerd aan de kinderen. Je krijgt sowieso een eigen kamer en soms ook een eigen badkamer. Het is meestal afhankelijk van de bestemming, maar het is in ieder geval een leuke kamer met de benodigde spullen zoals, bed, tafel, kast, tv, radio etc. Op die manier is het ook mogelijk om je eigen dingen te doen, vriendinnen over te hebben of gewoon lekker TV kijken. Het zal af en toe wel even wennen zijn om in een gezin te leven met andere gebruiken en gewoonten, maar dat is iets wat bijna altijd het geval is. Gebruiken die in Nederland heel gewoon zijn komen misschien elders niet voor. Het is dus belangrijk dat je open staat voor nieuwe dingen! Je gastgezin zal het ook erg leuk vinden om dingen over Nederland te weten te komen en ze vinden het altijd erg leuk om te horen hoe wij Nederlanders bepaalde dingen doen.
Persoonlijke ontwikkeling
Bijna 100.000 jongeren per jaar gaan naar het buitenland om als au pair te werken. Ze leven in een gastgezin in een ander land en een andere cultuur met als doel, reizen, nieuwe vrienden maken, ervaring met kinderen vergroten, nieuwe talen leren of talenkennis verbeteren en zichzelf ontwikkelen. Hoe kun je meer over het leven te weten komen dan door in een andere cultuur te leven? Je komt terecht in een gezin dat anders is dan je eigen gezin. Je zult in aanraking komen met andere gebruiken en gewoonten door te praten met de gastouders, te werken met de kinderen, door dingen te doen met je nieuwe au pair vrienden die ook uit andere landen komen. De gesprekken die je hebt met anderen zijn opwindend en zullen je stimuleren om jezelf te ontwikkelen. Je zult discussiëren over oorlog en vrede, geloof, muziek, kunst, sport, onderwijs, geschiedenis, noem maar op. Je zult zien dat je Nederland en haar gewoonten verdedigt tegenover anderen en anderzijds de nieuwe indrukken vertelt aan je Nederlandse vrienden en familie.
Zelfs al heb je eerder op jezelf gewoond, je zult zien dat het au pair avontuur je stimuleert om jezelf te ontwikkelen. Je zult vaardigheden ontwikkelen, dingen doen die je nooit van te voren had bedacht om te doen en als au pair heb je een verantwoordelijke positie waarin je zult leren en groeien. Je zult veranderen als persoon en wanneer je weer terug bent in Nederland zullen al je vrienden en familie vinden dat je zelfstandiger bent geworden, zelfverzekerder en misschien wel volwassener. Daarnaast heb je een bredere kijk op de wereld doordat je zelf in een ander land geleefd hebt en je zult je realiseren dat het leven niet zwart-wit is. Je weet hoe je om moet gaan met nieuwe situaties en hoe je vooruit moet gaan. Kortom, als je jezelf op een leuke manier wilt ontwikkelen is de au pair uitdaging iets voor jou!


 House o Orange

Geen opmerkingen:

Een reactie posten